Na haar master Middeleeuwse Studies te hebben afgerond, verhuisde Maaike Napolitano aanvankelijk terug naar haar geboortestad in Limburg. Na een kortstondig verblijf besloot ze echter het leven bij de lurven te pakken en de queeste naar haar heilige graal te beginnen – een functie bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Ze pakte haar spullen en ging in Den Haag wonen waar ze na een half jaar effectief een baan bij de KB bemachtigde. Nu is ze binnen de KB doorgegroeid tot productmanager van Delpher – een veelzijdige baan met een belangrijke IT-dimensie. Redacteur Amber Striekwold sprak Napolitano. Hoe positioneer je je als Geesteswetenschapper op een digitaliserende arbeidsmarkt? 

AS: Hoe verliep je zoektocht naar een positie bij de KB?

MN: Ik heb dus geschiedenis gestudeerd en me gespecialiseerd in de Middeleeuwen. Daarbinnen heb ik gefocust op het handgeschreven boek, met vakken als paleografie en boekgeschiedenis. Tijdens deze opleiding heb ik bewust een stageplek gezocht bij de KB. Tijdens die stage heb ik bij de Bijzondere Collecties met handschriftfragmenten gewerkt – specifiek het lokaliseren en dateren van deze stukjes tekst. Dat was eigenlijk mijn droombaan, maar realistisch gezien bood dat geen toekomstperspectief. De KB had immers al een conservator Middeleeuwse handschriften. Na mijn stage en studie te hebben afgerond, moest ik dus mijn doelen bijstellen. Een ding wist ik wel: ik moest en zou bij de KB werken. Vanuit Limburg heb ik ]mijn spullen gepakt en ben naar Den Haag verhuisd zonder daar verder iemand te kennen. Ik dacht: als ik hier woon dan maak ik vast veel meer kans op een baan bij de KB. En het is vrij snel gelukt. Met een beetje lef kom je aardig ver. Mijn eerste functie bij de KB was een rol als coördinator van de Tiele-Stichting. Via een aantal tussenstappen, zoals project-assistent Europese Projecten, projectleider en teamleider, en het opdoen van ervaring in het buitenland (Cambridge),ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Delpher, een van de grootste diensten van de KB. Delpher is de plek waar miljoenen gedigitaliseerde boeken, kranten, tijdschriften en radiobulletins woord voor woord doorzoekbaar zijn.

AS: Dus in plaats van zelf boekfragmenten te analyseren faciliteer je anderen om dit digitaal te doen?

MN: Ja, eigenlijk wel. Ik ben dus productmanager, of dienstcoördinator en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor alles wat met Delpher te maken heeft – van marketing tot IT. Hiervoor stuur ik een team aan van onder andere IT-ontwikkelaars en ontwerpers. Je bent als productmanager ook het gezicht van de dienst, dus ik geef regelmatig colleges aan studenten of presentaties  over Delpher op symposia of congressen in binnen- en buitenland.

AS: Er zit dus ook een technische dimensie aan je functie – je moet immers wel weten waar je het over hebt en wat je programmeurs doen.

MN: Ja, dat klopt. In het begin moest ik de ontwikkelaars nog vragen: ‘Kan je dit voor mij bouwen?’ en dan zeiden ze ‘Ja, dat duurt twee weken’, maar ze hadden net zo goed kunnen zeggen dat het vier of tien weken zou duren en dan had ik ze ook geloofd. Dus ik dacht: daar ga ik iets aan doen. Ik had namelijk vóór deze functie al een managementopleiding bij de Baak gevolgd, dus ik wist wel hoe ik mensen moest aansturen. Als alfa kende ik bovendien de gebruikerswensen goeden dat is denk ik ook mijn grootste voordeel. Alleen het IT-gedeelte ontbrak nog. Dus ik ben de master Business Process Management and IT gaan volgen en ben hier inmiddels bijna klaar mee.

AS: Het IT gedeelte schrok je dus niet af?

MN: Nou, in het begin dacht ik wel eens: waar gaat dit eigenlijk over? Maar je moet er gewoon voor open staan. Kennis van digitalisering is denk ik onvermijdelijk – ook voor Geesteswetenschappers. Maar mijn studieachtergrond gaf ook voordelen – ik weet immers wat de onderzoekers willen en begrijp de inhoud van Delpher. De puur technische leden van mijn team kunnen heel goed programmeren, maar weten minder goed wat de gebruiker precies wil. Het is daarom juist heel belangrijk om iemand te hebben als ik, die de gebruikerswensen kent en daardoor de vertaalslag naar de ontwikkeling kan maken. En die natuurlijk liefde heeft voor het vak en de boeken – dat blijft de rode draad!


Wie: Maaike Napolitano
Leeftijd: 34
Studeerde: Bachelor Geschiedenis aan Universiteit Utrecht gevolgd door een master Middeleeuwse Studies en is nu bezig met de master Business Process Management and IT
Werkt als: Productmanager van Delpher bij de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag)