Italië wil kraken op te pluizige gelato
20 Apr 2021
Laat je nooit meer voor de gek houden door overdreven luchtige gelato.
Volgens Forbes wil de regering in Italië hard optreden tegen sommige ijsproducenten die hun gelato misschien overdreven pluizen en gebruiken kunstmatige ingrediënten. Hoewel donzige hopen ijs er goed uitzien, is de Italiaanse Senaat bezorgd dat klanten misschien betalen voor meer lucht die in het product wordt geklopt, in plaats van voor het product zelf.
Onder deze nieuwe controles opgelegd door het wetsvoorstel, moeten ijsverkopers zich onderwerpen aan kwaliteitscontrole. Als blijkt dat hun gelato "te hard" is, kunnen ze tot € 10.000 ($ 15.000 USD) aan boetes worden opgelegd. "Fluffy" gelato wordt als een lage kwaliteit beschouwd, aangezien tot 80 procent van het eindproduct gemaakt kan worden met perslucht die erin is geklopt.
Simpel gezegd, dat luchtige spul is gewoon geen product dat Italianen kunnen Wees er trots op.
"Italiaans ijs is altijd een van de gastronomische symbolen van ons land geweest, samen met pasta en pizza", vertelde senator Riccardo Nencini aan de nationale krant Il Messaggero, zoals vertaald door Forbes. "Maar in ons rechtssysteem is er geen erkenning of bescherming voor ambachtelijk ijs en voor degenen die het maken."
Authentieke, ambachtelijke gelato wordt gemaakt door langzaam te karnen in plaats van te slaan, dus een goede Italiaan Volgens Forbes mag ijs niet voor meer dan 30 procent uit lucht bestaan. Een echte gelato mag ook alleen melk (of room, in sommige gevallen), eieren en verse smaakingrediënten bevatten (zoals pistachenoten of aardbeien).
Bovendien legt het voorgestelde wetsvoorstel een verbod op voor verwerkte smaakpoeders en het gebruik van goedkopere, synthetische smaak- en kleurstoffen. Met andere woorden, als je een gelateria ziet die neonblauw frambozenijs serveert, wil je misschien naar de heuvels gaan (of gewoon een nieuwe ijssalon). De nieuwe wetgeving schrijft ook voor dat het invriezen niet langer dan 72 uur mag duren bij temperaturen die niet hoger zijn dan nul graden Celsius (32 graden Fahrenheit), meldde Forbes.
Om te weten of je de echte producten krijgt, toeristen moet op zoek gaan naar gelato die een beetje platter (lees: dichter) in de pan zit, in plaats van in gigantische heuvels, en ook naar smaken in het seizoen en gemakkelijk te vinden ingrediëntenlijsten. Gelato hoeft niet per se Instagram-klaar te zijn om ongelooflijk te smaken.
Andrea Romano is een freelanceschrijver in New York City. Volg haar op Twitter @theandrearomano.